1. Nelíbí se ti reklamy? Zaregistruj se a přihlaš se na fóru!

Nedostatek RAM?

Vlákno v 'Diskuze & Offtopic & Bugy' založil Potkan8 25. ledna 2015.

  1. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Mám už DVD. Boot si vyberu, když stisknu F8 při načtení motherboard (Asus). A pak se mi objeví Ubuntu menu, na kterém mi právě chybí to nainstalování vedle windows.
     
  2. dynlik

    dynlik Registered

    Offline
    Registrován:
    29. prosince 2014
    To mi taky mohlo dojít:D tak skus tu instalaci vedle oken... Muj byvaly pc se tomu vzpiral, tak jsem to dal na tvrdo, ale novejsimu stroji to urcite vadit nebude...
    PS: moc tomu nerozumim a co je moc si domyslete sami:D
    Pss: toto jsem prováděl s xubuntu, ale je to derivat, takze neni moc co resit:D
    Tapatalk
     
  3. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Ale já potřebuji vědět jak mám to Ubuntu vedle Windows nainstalovat.
     
  4. Jujan

    Jujan Registered

    Offline
    Registrován:
    17. prosince 2011
    Z vlastních zkušeností vím že instalace Ubuntu vedle Windows není žádná sranda, položím ti několik otázek.

    Podporuje tvůj počítač 64-bit?
    Stáhl sis 64-bit verzi nebo 32-bit?
    Po nabootování? Jakože po vložení Média a spuštění počítače a zvolení Ubuntu dojde k rosypání pixelů?
    Co máš za grafickou kartu? (výrobce)
    Umíš partitioning?
     
    • Nesouhlasím Nesouhlasím x 1
  5. Lohakar

    Lohakar MonsterFotr

    Offline
    Registrován:
    27. dubna 2011
    To se mi nezda. Mozna mas nejaky blby image, ale Ubuntu se na zmenseni stavajiciho OSu nepta, jen kdyz vidi na disku dostatek volneho mista. Bud tam najde aspon 32 GB a pak se do toho prostoru bez reci nainstaluje, anebo si rekne =zepta, kde si ma misto na disku vzit.
    Rozhodne normalni instalacka ubuntu nema v umyslu smazat vse, co na disku je.
     
  6. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Něco jako instalace tam začne, ale nikdy nedojde do konce (ačkoliv mechanika řve jak blázen a to jsem to nechal běžet i 2 hodiny) Takže ještě předtím, než daná "instalace" naběhne dám Esc a vyjede mi ta nabídka.

    Počítač by měl podporovat 64bit.
    Ubuntu staženo 64 bitová verze, Windows mám 32 bit.
    K rozsypu dojde potom, co zvolím v nabídce vyzkoušení Ubuntu bez instalace.
    NVidia GeForce GT 240 od Gigabite.
    Neumím.

    Aktuálně mám na disku 40,6 Gb volného místa.
     
  7. Jujan

    Jujan Registered

    Offline
    Registrován:
    17. prosince 2011
    No, windowsu se to moc libit nebude, ale budeš muset zmenšit systémovou partition (tam kde jsou windowsy), pak by ti mel nabidout nainstalovat vedle windows. Budeš na to potřebovat: http://www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html
    Tenhle soft nainstalovat na windows, v něm pravim tlačítkem na čtvereček C: zvolit resize a tím šoupátkem na konci posouvat vlevo, nepřežeň to! nebo nezbyde místo na windows, doporučuju zminovanych 32GB aby zbylo za oddílem. a potom potvrdit a restart do windowsu.

    Měl bys to zvládnout, ale i tak důrazně doporučuji obezřetnost.
     
  8. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Díky moc za radu, jenom otázka: šoupátkem vlevo doprava nebo šoupátkem vpravo doleva? Díky :)
    btw. něco málo jsem odstranil a mám volno už 147 Gb
    Já totiž ani na jednu stranu nemůžu z nějakého důvodu posunout víc jak něco přes 18 Gb (ani po uvolnění disku), ale můžu to tam dopsat ručně, ne?
     
    Poslední úprava: 28. ledna 2015
  9. Geretenk

    Geretenk Registered

    Offline
    Registrován:
    27. ledna 2011
    Nechci se do toho nějak extra vkládat, ale update 32 Win na 64 Win není o tolik složitější proces jako instalace tučňáka a především nebudeš muset řešit rozdělení disku a neustálí nedostatek místa ;-)
     
    • Souhlasím Souhlasím x 1
  10. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    No jo, ale nechce se mi zbytečně kupovat/krást další Windows.
     
  11. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Ok, problém byl na mé straně, disk už se rozděluje (přesouvají se data)
     
  12. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Tak jsem udělal všechno, jak píšete a stejně to dopadne rozhozenýma pixelama :(
     
  13. dynlik

    dynlik Registered

    Offline
    Registrován:
    29. prosince 2014
    Zkus jeste forum:)
     
  14. _CJ_

    _CJ_ while(true); ♾

    Offline
    Registrován:
    01. srpna 2011
    Jeste sem nevidel OS ktery by se instaloval nekam bez zeptani (pokud nekdo neda takovou tu "rychlou instalaci" ktera dela divne veci) Jinak nejlepsi blbuvzdorna instalace je, co ti radi, udelas si prazdne misto na disku bez jakehokoliv oddilu a tam nechas linux vyradit se s tim co potrebuje :) Vetsina lidi ti tu z toho udelala kovbojku, ale uplne staci selsky rozum :)

    Ad rozsypane pixely - zrejma tvoje graficka karta a univerzalni drivery nejsou moc kamaradi. To se pak da opravit instalaci driveru presne pro tvuj pc (google ftw)

    Btw kdy se naposled vyrabel PC kterej nepodporuje 64bit? pred deseti lety?
     
    • Zábavné Zábavné x 1
  15. fretka323

    fretka323 Registered

    Offline
    Registrován:
    16. března 2013
    Uhhh. Ke konci už jsem ani neměl ty nervy tohle číst.
    Takže. Pokud můžeš, hoď si to na flashku. Instalace bude hóóódně rychlejší. Ale to je na tobě. Taktéž doporučuji Kubuntu. Ne jen proto, že s ním mám lepši zkušenosti ohledně výkonu, ale hlavně se mi více líbí :p Ale to je taky na tobě. Teď k instalaci.
    Nic jako "instalovat vedle windows" nepotřebuješ. Jak se v instalaci dostaneš k výběru oddílu, vyber oddíl kde máš dostatek volného místa (pod 20GiB bych nešel), vyber ho a uprav (nevím jak přesně se to jmenuje, nemám to před sebou). Z oddílu "ukroj" těch 20GiB. Vytvoří se ti prázdné místo. Vytvoř na něm nový oddíl. Doporučuji EXT4, ale klidně si zvol i NTFS, nebo jiné EXT, zase to je jen na tobě. Nový oddíl, při vytváření označ jako " / ". Bude to tam jako "mounting point", "připojit jako", "používat jako" atp. Zase - nevím přesně z hlavy co tam je. Pokud máš málo RAM, vytvoř si ještě i SWAP. Postup je stejný, ale nemusíš ukrajovat 20GiB, bude stačit tak 1, 2 a file system nenastavíš na EXT4, ale na "swap", případně "odkládací prostor". Pokračuješ dále instalací. Jak projdeš instalací, tak nabootuj. Pokud se ti v GRUBu (to menu mezi BIOSem a bootovací obrazovkou linuxu) neobjeví windows, tak si nainstaluj boot-reapir utilitku. Otevři terminál a napiš:
    Kód:
    sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
    Poté se ti otevře okno, kde budou 2 (?) tlačítka. Jedno bude "Recommended něco". Na to klikni. Pak do bude něco hledat nebo vypisovat. Pokud se na něco bude ptát, odklikej to, nevím přesně co to po tobě bude chtít. Teď by už windowsy měly na 100% být v seznamu. Ale tohle je většinou potřeba jen u osmiček.
    Dál asi budeš chtít poupravit seznam položek v GRUBu. K tomu slouží utilitka "grub-customizer". Náv na instalaci se dá všude najít, případně když moc poprosíš pošlu ti kód který se mi ale te už nechce hledat.
     
    • Líbí Líbí x 1
  16. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    NO JO, ale já se v instalaci nikam nedostanu, říkám, že instalace končí rozsypanými pixely a nutným restartem PC. (což u svého PC vidím zcela prvně)
     
    • Informativní Informativní x 1
  17. fretka323

    fretka323 Registered

    Offline
    Registrován:
    16. března 2013
    Zkus Kubuntu. Rozsypane pixely se mi děly při instalaci ubuntu, ale většinou to odeznělo no.
     
  18. Potkan8

    Potkan8 Registered

    Offline
    Registrován:
    04. září 2013
    Ok, ale problém je v tom, že jsem použil poslední DVD, co mám doma :D... zkusím pohledat po nějaké flashce a když tak dám info.
     

Sdílej tuto stránku